flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Затвердження списку присяжних Широківського районного суду Дніпропетровської області

17 травня 2017, 14:32

В Україні триває процес проведення ряду демократичних реформ, серед яких значної уваги приділено судовоій реформі з метою реального забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Відповідно до положень Концепції судової реформи в Україні, головною метою реформи виступає реальне забезпечення самостійності та незалежності судових органів; реалізація демократичних ідей правосуддя, вироблених світовою наукою і практикою.

Згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року, народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Даним законом також визначено статус присяжних.

Статтею 64 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року передбачено порядок формування та затвердження списку присяжних, відповідно до якого, територіальне управління Державної судової адміністрації України звертається з поданням до відповідних місцевих рад, які формують і затверджують у кількості, зазначеній у поданні, список громадян, які постійно проживають на територіях, на які поширюється юрисдикція відповідного окружного суду, відповідають вимогам статті 65 цього Закону і дали згоду бути присяжними.

 24 травня 2017 року відбудеться 18 сесія Широківської районної ради, до порядку денного якої включено питання щодо затвердження списку присяжних Широківського районного суду Дніпропетровської області.

Участь у якості доповідача по вищевказаному питанню на пленарному засіданні та засіданні постійної комісії районної ради з питань законності, правопорядку, діяльності рад, регламенту та дотримання антикорупційного законодавства прийматиме керівник апарату Широківського районного суду Дніпропетровської області – Бай Євген Тарасович.